Moergestel, 14 april 2023

Al ruim 100 jaar is het Staalbergven een begrip in onze gemeente. In al die jaren is het ontwikkeld van een ven waar mannen en vrouwen gescheiden moesten zwemmen tot een heus recreatiegebied waar iets te beleven is voor iedereen. Momenteel huurt de gemeente het Staalbergven van Natuurmonumenten. De huurovereenkomst eindigt op 31 december 2020. Zij zijn in overleg met elkaar over de (on)mogelijkheden om een nieuwe huurovereenkomst aan te gaan. Voor dit overleg wordt ook dringend input van de gemeenteraad (en inwoners) gevraagd.

Van die mogelijkheid tot input maakten wij gretig gebruik, maar makkelijk was anders. Door de huidige financiële positie is dit thema een drama geworden. We staan met de rug tegen de muur, omdat er geen geld is gereserveerd voor een toekomstscenario waar Algemeen Belang 100% achter staat.

Prioriteit is open houden

Voor ons is het duidelijk dat het Staalbergven open moet blijven. De veiligheid moet hierbij altijd worden gewaarborgd. Door het achterstallige onderhoud is het onduidelijk of dit haalbaar is. Een volledige en noodzakelijke renovatie kost 3,4 miljoen euro. Een dappere dodo die dat geld nu tevoorschijn kan toveren. Het college zal daarom geld moeten gaan genereren. Niet over de rug van de inwoners, maar o.a. door de efficiëntie, werkwijzen en bedrijfsvoering onder de loep te nemen en extra aandacht voor de grondexploitaties. Gelet op het monumentale karakter is ook een beroep op de provincie gewenst.

Contact met politici in coronatijd

Door het coronavirus en de RIVM maatregelen zijn er tot nader orde geen live vergaderingen. Wij werken digitaal verder aan belangrijke politieke thema’s. Wil jij iets delen met ons over het Staalbergven of een ander thema? Laat dit dan weten door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem contact op met onze raadsleden via de website.