Moergestel, 16 november 2023

De inkt van de begroting is nog maar net droog of een nieuw thema vraagt onze aandacht; Het Staalbergven. Belangrijk om te weten is dat Natuurmonumenten de eigenaar is van de grond en de gemeente de huurder en gebruiker hiervan. Eind 2020 loopt de huidige huurovereenkomst af. Dit geeft ons de kans om nu de mogelijkheden van verlenging te onderzoeken. Er zijn verschillende aspecten die aan bod komen bij een goede besluitvorming, maar voor Algemeen Belang is er geen twijfel mogelijk, 't Staal moet worden behouden!

Technische aspecten

Een grootschalige renovatie is nodig om het Staalbergven weer 20 jaar open te kunnen houden. Gebouwen, installaties en de bassins moeten groot onderhoud krijgen zodat bezoekers veilig kunnen recreƫren.

Ecologische aspecten

Natuurmonumenten onderzoekt de kwaliteit van het natuurwater. Momenteel geven zij aan dat het Staalbergven een uniek ven is waar bijzondere habitattypes voorkomen en zich ontwikkelen. De voorlopige conclusie is dat zij het ven willen beschermen en terug willen geven aan de natuur.  Algemeen Belang is het hier niet mee eens. De habitattypes moeten worden beschermd, maar zit de kracht van het ven, de uniekheid van het water en haar natuurlijke leefwereld juist niet in het huidige gebruik hiervan?

Maatschappelijke effecten

Dat het Staalbergven van onschatbare waarde is voor de Oisterwijkse samenleving is duidelijk. De unieke combinatie van chloor en natuurwater vind je nergens in Noord-Brabant. Algemeen Belang is trots dat er jaarlijks ca. 40.000 bezoekers komen genieten en samen zandkastelen bouwen, kliederen in de modder en roetsjen van de glijbaan. Dat ze dit doen onder de stralende zon, de bomen en de geur van de natuur in de Oisterwijkse bossen maakt het plaatje voor ons helemaal compleet. Dit willen we nooit verloren laten gaan.

Jouw input nodig

Ons raadslid Inge M.J. van Beers hoort graag wat jij ervan vindt. Hoe ervaar jij het Staalbergven? En wat is jouw visie op de toekomst? Ze maakt graag een afspraak om samen met jou alles over dit thema te bespreken.