Moergestel, 5 oktober 2018

Laten we beginnen met een uitleg over het kinderpardon. De Tweede Kamer stemde in 2012 voor een Kinderpardon. Dit is bedoeld voor kinderen van asielzoekers en alleenstaande minderjarigen die geen verblijfsvergunning hebben, maar die wel langer dan 5 jaar in Nederland wonen. Dit klinkt allemaal heel simpel. Hoe kan er dan toch een probleem ontstaan waarover we in de landelijke media regelmatig iets horen? Een probleem waarvoor de gemeenteraad van Oisterwijk geen signaal wil afgeven, een schande!

Het probleem ontstaat door het zogenaamde "meewerkcriterium" binnen het Kinderpardon. Dit zorgt ervoor dat het huidige Kinderpardon niet goed uitvoerbaar is. In de praktijk blijkt namelijk dat de meest voorkomende reden voor afwijzing van een aanvraag is dat er niet is meegewerkt aan de vertrekplicht na een eerdere afwijzing. Dit traject loopt vaak langer dan 5 jaar.

Op dit moment betekent dit dat er ongeveer 400 kinderen in Nederland zijn waarvan nog steeds niet duidelijk is of zij mogen blijven. Kinderen die al jaren in Nederland wonen, hier naar school gaan en een sociaal leven hebben opgebouwd. Ondanks dat de uitslag van hun aanvraag er nog niet officieel is, weten zij wat er boven hun hoofd hangt. Uitzetting uit Nederland, het land waar zij veiligheid, rust en een menswaardig bestaan vonden.

Deze kinderen worden terug gestuurd, omdat zij niet hebben voldaan aan het "meewerkcriterium". Hoe kunnen kinderen vechten voor bestaan in Nederland én werken aan de terugkeer naar een land waar zij niks of niemand kennen? 

In onze ogen klopt de uitvoerbaarheid van het huidig Kinderpardon niet. Daarom maakt Inge van Beers zich namens Algemeen Belang hard voor alle gewortelde kinderen in Nederland en dus ook in onze gemeente. Er moet een oplossing komen voor deze kinderen en onze staatssecretaris van Justitie en Veiligheid kan hiervoor zorgen.

Vandaar dat wij tijdens de raadsvergadering van 4 oktober een signaal heb afgegeven voor deze kinderen. Het is feit is namelijk simpel: Ze zijn al thuis in de Parel in 't Groen! Helaas heeft de motie geen meerderheid behaald. Dit betekent niet dat het klaar is. Als gemeente kunnen we ons nog steeds hard maken voor een beter beleid en een signaal afgeven naar de landelijke politiek.

Via de website van "DeGoedeZaak" kan iedereen online de petitie ondertekenen om deze groep kinderen te helpen. Niet twijfelen, gewoon doen! Want ieder geworteld kind verdiend rust, veiligheid en een menswaardige ontwikkeling.

Wil je hierover van gedachte wisselen of je steentje bijdragen? Twijfel dan niet en neem contact met Inge van Beers op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of social media.