Oisterwijk, 3 september 2023

Wanneer je denkt aan kathedralen, denk je niet automatisch aan de politiek. De scheiding van Kerk en Staat werd niet voor niks al in de 19e eeuw geregeld. Algemeen Belang gaat ook zeker niet pleitten om dat terug te draaien. Soms gebeurt er echter iets, staan we even stil en bezinnen we ons. Zo'n moment herken je vast wel; als er een dierbare overlijdt, een nieuw leven geboren wordt of wanneer je iets ziet waarvan je zo onder de indruk bent, dat de tijd even stil lijkt te staan. 

Wanneer we naar Kathedralen kijken, kan zo'n moment ontstaan. Een inmens bouwwerk met afmetingen waar je u tegen zegt. De Notre-Dame in Parijs bijvoorbeeld. Een vroeg gothische kerk die tussen 1163 en 1345 is gebouwd kent de volgende maten. 130m lang, 69m breed, 35m hoog (schip) en de torens zijn 90m hoog (vieringtoren) en 69m hoog (westtorens).

Kijk even goed naar de jaartallen, tussen 1163 en 1345. Een tijd waarin men werkten zonder uitgekristaliseerd plan en zonder geavanceerd gereedschap zoals we dat vandaag de dag kennen. Ze hadden ongeveer bedacht hoe het eruit moest komen te zien, maar niks vastgelegd of jarenlang besproken. Ze gingen gewoon aan de slag. En ja, dan gaat het wel eens mis...

Muren stortten in, torens braken af of daken brandden af. Allemaal tegenvallers die van te voren niet ingecalculeerd waren. Ze moesten er op dat moment mee dealen. Eerst mochten ze even huilen, dan gingen ze bidden, om vervolgens te collecteren en opnieuw te beginnen.

Gewoon opnieuw beginnen en proberen of het lukt is een vaardigheid waar we als politiek best vaker gebruik van zou mogen maken. We kunnen niet alles weten, overzien en voorkomen. Leren doe je door fouten te maken. Het is daarom goed dat we met elkaar hebben afgesproken dat we fouten mógen maken. We moeten er samen voor zorgen dat er geen afrekencultuur ontstaat, maar een cultuur waarin we samen naar oplossingen zoeken, kansen benutten en risico's durven te nemen.

Op basis van het verleden, waar ze metershoge kathedralen met metershoge engelen en koningen bouwden, zonder geavanceerd gereedschap, mogen we concluderen dat met vallen en opstaan (instorten en opnieuw opbouwen) er prachtige kathedralen zijn gebouwd.

In het heden betekent dit dus dat onze gemeente met goede ideeën opgebouwd kan worden. Deze ideeën hoeven niet altijd 100% uitgekristalliseerd te zijn, we moeten durven te bouwen en los te laten. Soms gaat het fout en dan evalueren we dat zonder het vingertje te wijzen naar de schuldige. We kijken samen hoe we het op kunnen lossen en wie er een goed idee heeft.

Wil jij hier deel van uitmaken? Neem dan contact op met ons en dan kijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen.