Moergestel 24 juni 2024

Binnenkort bespreekt de raad de jaarstukken 2021 van de Gemeente. In de jaarstukken legt het College verantwoording af over het in 2021 gevoerde beleid. Een belangrijk deel van de jaarstukken gaat over de financiën van de Gemeente. Wat is er betaald en ontvangen in 2021 en hoe staat de financiële spaarpot van de gemeente, de algemene reserve, er voor op 31-12-2021.

Traditioneel leveren de jaarstukken veel technische vragen op. Technische vragen, die zomaar kunnen omslaan in politieke verschillen van inzicht. De politieke vraag wordt of de raad de jaarstukken goed keurt en vast stelt.

Voor AB reden om 23 vragen te stellen, waaruit we er 2 selecteren:

Burgerparticipatie

“Wij hechten veel waarde aan burgerparticipatie” schrijft het College in het jaarverslag en “burgerparticipatie is vervangen door co creatie en samenwerking van inwoners, raad, college en ambtenaren om de Oisterwijkse samenleving beter, mooier, gezonder, groener en veiliger te maken.”

Wij zijn hier kritisch op en stellen daarom wat nadere vragen, zoals noem eens een paar projecten en/of dossiers die door co creatie en in samenwerking met inwoners tot stand zijn gekomen? Wat communiceert de gemeente concreet met inwoners om tot co creatie te komen? Hoe groot was de invloed van de burgerpanels bij het maken van concreet beleid en in hoeverre kregen deze panels feedback over de effecten van hun inbreng bij het maken van beleid?

“Zeggen dat je hecht aan burgerparticipatie is één, maar wat komt daarvan in de praktijk terecht? We moeten het ook doen!” Aldus onze fractievoorzitter Inge van Beers. Wij volgen dit onderwerpen daarom nauwgezet.

Precariorecht

Andermaal vinden wij, dat de gemeente zich rijk rekent, door geen voorziening te treffen voor de € 6.236.000 precario-strop, die als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de gemeente hangt. Wij storen ons er aan, omdat de regels voorschrijven dat in dit soort gevallen zo’n voorziening gewoon moet.

Meepraten

Alle technische vragen van Algemeen Belang, lees je hier. Wil jij jouw mening over de jaarstukken delen met ons? Laat het ons weten en we luisteren graag naar je. Je kunt ons bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..