Bestuursovereenkomst AZC  een feit

Knarsetandend heeft Algemeen Belang moeten toekijken hoe een meerderheid van de gemeenteraad akkoord ging met een looptijd van 25 jaar van de nieuwe bestuursovereenkomst tussen de gemeente en het COA. Vrijdag 25 februari jl. werden de handtekeningen geplaatst. Het College en het COA zijn in de definitieve versie niet ingegaan op de bezwaren tegen deze lange looptijd, wat te betreuren valt. Tussentijds ingrijpen in de overeenkomst wordt welhaast onmogelijk gemaakt gedurende de komende 25 jaar.

AB had dat graag anders gezien, omdat zij niet overtuigd waren dat COA alles in het werk zou stellen om overlast te beperken. Deze overtuiging wordt nu nog versterkt doordat het College schrijft: “Het COA heeft aangegeven een sporenbeleid af te wijzen, omdat het groepen 

uitsluit en omdat het niet per definitie bijdraagt aan de voorkoming van overlast, terwijl de TopX-aanpak zich concreet richt op overlastgevers”. Het COA heeft verder aangegeven het logisch te vinden dat het al zijn kennis, kunde en ervaring aanwendt om zorg te dragen voor een veilige leefsituatie op en rond de opvanglocatie.”

Het College laat daarmee de oren naar het COA hangen, waardoor in de toekomst de gemeente geen enkele greep heeft op de overlastbestrijding van het AZC. Daaraan doet niet af dat gemeente én COA eensgezind verklaren dat de aanpak van overlast afdoende is geregeld. Ook dat het COA stelt dat het zijn van een Regionale Opvang Locatie regelt dat primair vreemdelingen met een kansrijke asielaanvraag of vergunninghouders worden opgenomen in het AZC, stemt AB niet gerust. De werkelijkheid van de laatste 2 pilot jaren wijst helaas in een andere richting.

Wel heeft het College de wens van AB gehonoreerd om het aantal capaciteitsplaatsen niet uit te breiden van 490 naar 555. Het college staat echter wel toe dat er 50 wooneenheden worden gebouwd voor andere doelgroepen op de lokale woningmarkt. Onze inwoners tijdelijk laten wonen op of tegen het AZC aan? Dat gaat niet gebeuren! Het is gewoon handig om deze woonruimte voor expansie van het AZC te gebruiken.

Wil jij over één van deze onderwerpen meer informatie of je mening delen? Neem contact op met Algemeen Belang via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Fractie Algemeen Belang