Moergestel, 12 juni - De Raadsontmoeting van 10 juni 2021, over de toekomst van het Openluchtbad Staalbergven, kreeg een verrassende wending toen Natuurmonumenten liet weten geenszins op sluiting van het openluchtbad uit te zijn. Ook de exploitatie van chloorbaden vormt geen bezwaar voor Natuurorganisatie. De woordvoerder liet echter weten dat Natuurmonumenten niet wil dat de exploitatie en voorzieningen uitgebreid worden en dat er geen natuurwaarden aangetast mogen worden.

Leonard Philippo van de initiatiefgroep “Hard voor ’t Staal” vond dat er een commercieel plan gemaakt moest worden om een exploitabele voortzetting van “ ‘t Staal “ mogelijk te maken. Hij deed een oproep aan de gemeente én Natuurmonumenten om de koppen bij elkaar te steken en te denken in oplossingen. “Laat daarbij de in het verleden gemaakte afspraken, indien nodig los” gaf Philippo de Gemeente en Natuurmonumenten mee. Natuurmonumenten gaf aan niet anders te zijn gaan denken na dit pleidooi van Philippo. “Er is dus nog een wereld van verschil”, aldus de woordvoerder van Natuurmonumenten.

Politieke standpunten

De politieke partijen volstonden met het geven van een (voorlopig) standpunt. Algemeen Belang’s fractievoorzitter Inge van Beers mocht de aftrap geven. De stellingen waarop de politiek antwoord moest geven, werden door haar naar de prullenbak verwezen. Daar stelde van Beers tegenover, dat het buiten kijf was dat het Staalbergven open moest blijven.

Alle andere partijen onderschreven het standpunt, zij met enkele randvoorwaarden, zodat  Wethouder Dion Dankers jubelde: “we gaan er alles aan doen om het openluchtbad open te houden.” Daarbij zal hij op zoek gaan naar creatieve oplossingen voor het financieringsprobleem. Zo hoopt hij in oktober aan de raad een voorstel te kunnen doen, dat gedragen wordt door alle politieke partijen. Ook over de financiële kant van de zaak zullen oplossingen integraal worden mee genomen.

Financiën toveren

Dat de gemeente op dit moment onvoldoende financiële middelen heeft voor behoud van het Staalbergven, is een feit. Van Beers: “laten we alles op alles zetten om op een creatieve manier de benodigde financiën bij elkaar te toveren.” Wij denken hierbij aan crowdfunding, benefiet organiseren, acties binnen de gemeenschap en het onderwijs organiseren, vrijwilligers inzetten etc. Algemeen Belang staat open voor jouw ideeën, laat ze ons weten door een e-mail te sturen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.