Oisterwijk, 27 september 2023

Er is in Oisterwijk, Heukelom en Moergestel prachtige natuur te vinden. We hebben een mooi uitgestrekt buitengebied waarbij de prachtige landerijen zijn omringd door schitterende bossen en vennen. Binnenkort zijn we bevoorrecht om de kern Haaren, ook wel de Tuin van Brabant genoemd, welkom te heten. Dat brengt een hoop mooie zaken met zich mee. Denk maar aan landgoed Nemerlaer of de Essche Stroom die zich een prachtige baan slingert door het hart van het Groene Woud. Het brengt ook een nieuwe uitdaging met zich mee. Onder andere de kwestie over de herziening van het bestemmingsplan voor het buitengebied Haaren. Een veelbesproken onderwerp waar heel veel verschillende meningen over zijn.

Visie Algemeen Belang

Van belang is dat de inwoners en lokale ondernemers van alle kernen goede kansen krijgen en veranderingen vlot kunnen laten doorgaan tot fysieke actie. In plaats van tijden lang in afwachting verkeren tot iets concreet is. Niet kunnen uitbreiden en dus misschien wel kansen mislopen is volgens ons niet de bedoeling. Algemeen Belang vindt dat je lokaal moet kijken welke visies reƫel zijn. Een gigantisch fabriekspand in een bosrijke omgeving is niet de bedoeling, maar een ondernemer in het buitengebied die anders moet of wil gaan ondernemen (bijvoorbeeld de vorm van een boerderijwinkel of bed en breakfast) moet zeer zeker kunnen.

Conclusie herziening Haaren

Kortom waar het mogelijk is, moet het ook mogelijk worden gemaakt. Waar dit niet het geval is, moeten we dat niet willen. Vanuit deze benadering is de zorg die over de herziening Haaren is ontstaan in de omliggende gemeente ook begrijpelijk, want hoe houd je het voor iedereen gelijk en rechtvaardig? Er is dus veel werk aan de winkel. Niet alleen tijdens verkiezingstijd moet hier aandacht voor zijn, maar alle jaren daarna ook. Algemeen Belang gaat altijd het gesprek aan met betrokkenen. Het is voor ons belangrijk dat de inwoners van Haaren zichzelf snel thuis voelen in de gemeente Oisterwijk.