Moergestel, 2 juni 2020

In de PPN worden de uitgangspunten voor de op te stellen programmabegroting bepaald. Afgelopen donderdag heeft de meerderheid van de raad de PPN 2021- 2024 aangenomen. Algemeen Belang heeft niet met de PPN ingestemd. Wij stellen grote vraagtekens bij de haalbaarheid van het Strijdplan Sociaal Domein en vinden dat er onvoldoende actie wordt ondernomen om uit de zorgelijke financiële positie te komen. Hierbij staan een versnelde woningbouw en een versterking van de gemeentelijke organisatie centraal.

Het Strijdplan Sociaal Domein

De bezuiniging binnen het sociaal domein is een belangrijk onderdeel van de PPN en bepaalt het sluitend zijn van de meerjarenbegroting. Wij zetten grote vraagtekens bij de haalbaarheid van die bezuinigingen en vinden dat kwetsbare inwoners niet de dupe mogen worden van de zorgelijke financiële positie. Wij vinden de richting juist, maar de onderbouwing van de haalbaarheid is onvoldoende. Wij hebben diverse wijzigingen voorgesteld, maar het is niet gelukt om een meerderheid van de raad aan onze zijde te krijgen.

Versterking organisatie

Gemeente Oisterwijk heeft een grote potentie aan ontwikkelingsmogelijkheden. We hebben dus de mogelijkheden, maar verkeren in een zorgelijke financiële positie. We kunnen niet jaren beleidsarm blijven werken, dat lost niets op. We zullen als gemeente zelf aan de slag moeten. Door versterking van onze organisatie neemt de daadkracht toe en hebben we meer capaciteit om als gemeente sneller te ontwikkelen. Voorbeelden zijn dat we projecten zelf gaan ontwikkelen of afstoten. Denk aan de Leye in Oisterwijk. Een sociaal domein met minder bureaucratie en een betere maatschappelijke structuur. Dit om onze financiële positie structureel te verbeteren. Ook zodat projecten als Staalbergven, Sportpark Stokeind, huisvesting onderwijs en het snelfietspad mogelijk worden.

Woningbouw

Algemeen Belang heeft al eerder met een helikopterview duidelijkheid willen krijgen in de procedures en processen van alle potentiële en bekende bouwlocaties met tot nu toe onvoldoende resultaat. Vandaar hebben wij dit onderwerp nogmaals aan de orde gesteld. Het college gaf als antwoord dat zij voor 1 januari 2021 met een overzicht van ontwikkellocaties komen. Wij betwijfelen ten zeerste of dit de door ons gevraagde duidelijkheid gaat opleveren. Belangrijk ook voor een snelle verbetering van onze financiële  positie. We denken dan aan in Moergestel: Moergestel Oost, Industrieweg, Oistelvoortjes en in Oisterwijk: De Leye, Taxandria Vennenlaan, KVL plus, Nijverheidsweg en Kartonnagefabriek. Daarnaast de 50 ruimte voor ruimte kavels in de hele gemeente.

Algemeen Belang vindt dat er meer actie moet komen om onze financiële positie te verbeteren. Dit  met versnelde woningbouw, een efficiënter sociaal domein en een versterking van de organisatie. Wij zijn heel benieuwd hoe jij er naar kijkt. Wil jij je gedachtes hierover met ons delen? Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..