Moergestel, 12 mei 2020

Ruim een jaar geleden riep ik onze gemeente op om een Regenbooggemeente te zijn. En nu ligt er een helder en goed plan waarin bewustwording, acceptatie, zichtbaarheid en communicatie over LHBTI voor onze inwoners centraal staan. Hierdoor kunnen zij zichtbaar zichzelf zijn, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.

Dat vind ik het belangrijkste van allemaal: Als gemeente dragen we actief uit dat iedereen zichzelf mag en kan zijn. Ik vind daarom dat we moeten laten zien dat we gelijkheid en sociale acceptatie van LHBTI’ers belangrijk vinden.

Begin bij jezelf
In het plan lees ik dat er breed wordt ingezet op activiteiten bij jongeren, ouderen en etnische minderheden. Dit zijn drie kerngroepen waar acceptatie van LHBTI'ers nog niet vanzelfsprekend is. De gemeente kijkt gelukkig ook naar zichzelf, haar personeel en haar partners. Zo besteden ze aandacht aan diversiteit in hun communicatie en personeelsbeleid. Ik ben hier groot voorstander van, omdat ik vind dat je bij jezelf moet beginnen als je de wereld wilt veranderen.

Regenboogvlag
Ik ben trots dat a.s. zondag de regenboogvlag zal wapperen op het Oude Raadhuis aan de Lind ter gelegenheid van de internationale dag tegen homofobie en transfobie. Tegelijkertijd sta ik stil bij het feit dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 1990 homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Dat is komende zondag nog maar 30 jaar geleden. Bizar natuurlijk dat zo goed als mijn hele leven homoseksualiteit officieel niet meer als psychische aandoening te boek staat, maar veel LHBTI'ers nog steeds niet volledig zichzelf kunnen en mogen zijn. Ik zie namelijk nog steeds dat er mensen zijn die in de realiteit van 30 jaar geleden leven. Des te belangrijker is het om de regenboogvlag te hijsen en vol trots te laten zien dat we een Regenbooggemeente zijn. Dit resultaat voelt als een persoonlijk succes van mezelf als raadslid, maar vooral ook als vertegenwoordigster van en voor de LHBTI-gemeenschap. Een succes dat we mooi in onze pocket stoppen!