Moergestel, 27 april 2023

De online consultatie van afgelopen donderdag heeft de mening van Algemeen Belang over het Strijdplan Sociaal Domein niet veranderd. De haalbaarheid, onderbouwing en rol van de basisstructuur is voor ons uiterst mager en dubieus. De discussie zou veel fundamenteler en breder gevoerd moeten worden. Alleen de richting is voor ons duidelijk. Vanuit de slechte financiële positie wordt nu een in de haast opgesteld intern plan voorgelegd dat alleen gericht is op maatregelen richting onze inwoners. Wij zullen altijd opkomen voor onze (sociaal-kwetsbare) inwoners en vinden dat zij hiervan niet de dupe mogen worden.

Eigen vrijheid

Er zijn slechts 5 van de 14 maatregelen die wij kunnen steunen. Beginnend met de 3 maatregelen waarbij zorg-op-maat wordt geleverd en onze inwoners weer eigen vrijheid ervaren. Dit gaat over de maatregelen die het niet automatisch meer toekennen van vervoer betreffen. Daarnaast zijn de maatregelen om de hoogste intensiteit huishoudelijk hulp niet meer toe te kennen en tegengaan van rijgen van hulp onderdelen, waar wij achter staan. Dit alles brengt wel meer ambtelijke kosten met zich mee, waardoor de voorgestelde voordelen minder groot zullen zijn. 

Andere oplossingen

Om te beginnen moet onze motie van november 2019 uitgevoerd worden waarin opdracht wordt gegeven om een integraal onderzoek op te starten op het gebied van o.a. efficiëntie, werkwijze, bedrijfsvoering in- en extern. Dit levert meer op dan het huidige Strijdplan. Daarnaast zal de werkwijze binnen het sociaal domein drastisch moeten veranderen. De gemeente moet veel meer de regie voeren zodat zorgaanbieders niet de dienst uitmaken binnen het sociaal domein.

Waarschijnlijk zullen op 28 mei a.s. door de raad besluiten worden genomen over dit strijdplan.

Wil je meedenken over dit thema? Neem dan contact op met ons raadslid Jan Jonkers (financiën) of raadslid Inge M.J. van Beers (sociaal domein) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kijk voor meer informatie op Facebook.