Oisterwijk, 6 maart 2020

Het college gaat een bestuursovereenkomst voor het AZC tekenen waarin twee cruciale punten missen. Mensen uit veilige landen worden niet uitgesloten van opvang en er is niks vastgelegd over de betaling van maatregelen voor omwonenden die overlast veroorzaken. Deze voorwaarden zijn al maanden bekend, maar het is het college niet gelukt om dit juridisch zwart-op-wit vast te leggen. Er zijn wel toezeggingen door de burgemeester gedaan.

Met de uitvoering van de pilot Regioplaatsing worden alleen maar kansrijke vluchtelingen opgevangen in de gemeente. Volgens de burgemeester verandert daarmee de doelgroep in onze gemeente drastisch. Concreet zou dit betekenen dat kansarme vluchtelingen niet in de gemeente worden opgevangen. Algemeen Belang had graag gezien dat dit juridisch was vast gelegd, maar daar was helaas geen meerderheid voor.

Ketenmarinier tegen overlast

Uit onze gesprekken met omwonenden kwam duidelijk naar voren dat ze klaar zijn met asielzoekers die zich met illegale praktijken zoals drugshandel, prostitutie en inbraken bezighouden, maar ook zo maar op de stoep staan of het huis binnenwandelen. Om o.a. deze overlast te beperken, is toegezegd dat de ketenmarinier samen met COA en college in gesprek gaat met de betrokkenen zodat maatregelen kunnen worden gerealiseerd. Er schijnt zelfs een fonds van € 1 miljoen voor beschikbaar te zijn gesteld. Algemeen Belang is er sceptisch over. Eerst zien dan geloven en daarom behouden we nauw contact met omwonenden zodat we dit goed kunnen monitoren.

Onzekere toekomst voor gemeente

Ziet de toekomst van het AZC in onze gemeente er nu rooskleurig of juist donker uit? Algemeen Belang durft het niet te zeggen. Geloven op de mooie blauwe ogen van de burgemeester gaat ons te ver. Wij willen garanties zwart-op-wit, maar die hebben we niet gekregen. We gaan nu een onzekere tijd tegemoet. Een tijd waarin we nauw contact houden met inwoners, altijd open staan voor positieve en negatieve verhalen over het AZC en paraat staan om onze volksvertegenwoordigende rol optimaal uit te voeren.