Moergestel, 18 februari 2020

Het vracht- en landbouwverkeer zorgt voor zeer verkeersonveilige situaties op het Rootven en Raadhuisstraat. Wij vinden dat hiervoor een oplossing moet komen. Het vracht – en landbouwverkeer hoort niet thuis in het centrum en een ontsluiting via de Waterhoefstraat is onacceptabel. Deze straat moet op korte termijn verbreed, geasfalteerd en fietsvriendelijk gemaakt worden. De enige oplossing is de toekomstige omleiding via de route Blankemansweg/Reedijk.

Voorlopig zal het vracht- en landbouwverkeer door het centrum blijven rijden. Andere oplossingen zijn simpelweg nu niet voorhanden. Over enkele jaren komt na de verbreding van de A58 de Blankemansweg/Reedijk als omleiding beschikbaar. Hierdoor hebben we nog enkele jaren met het vracht- en landbouwverkeer in ons centrum te maken, maar wordt het probleem wel met de best mogelijke oplossing aangepakt. Deze oplossing bespaart namelijk forse investeringen in het centrum die een minimaal effect opleveren en grote nadelige gevolgen hebben voor de huidige activiteiten in het centrum.  

Waterhoefstraat

De Waterhoefstraat is hard toe aan een grote opknapbeurt. Verbreding en fietsvriendelijk maken zijn punten van aandacht. Een toekomstig fietspad is vanuit veiligheid en recreatie een urgent item. Belangrijk is een goede, veilige aansluiting met de Oisterwijkseweg en het voorkomen van dubbel werk. Algemeen Belang streeft naar een route afgestemd op recreatief verkeer, de ontsluiting van de (uitgebreide) Oostelvoortjes en het sportpark. Vracht- en landbouwverkeer is hier uit den boze.

Blankemansweg/Reedijk

Algemeen Belang vindt dat de omleidingsroute Blankemansweg/Reedijk onontkoombaar is voor Moergestel. Dit is belangrijk voor de ontlasting van het centrum als het gaat om vracht- en landbouwverkeer, maar ook sluipverkeer is een doorn in het oog. Zaak is nog steeds om nu zo veel mogelijk mee te liften met de A58 verbreding. We denken dan aan procedures, Natura 2000 invulling en ligging van de route. Dit alles om dubbelkosten te voorkomen bij een latere realisatie.

Conclusie

Algemeen Belang biedt wel een oplossing voor het onveilige vracht- en landbouwverkeer door het centrum. Namelijk een omleiding via de Blankemansweg/Reedijk. Dit ontlast het centrum en geeft nog veel andere voordelen. Het opknappen van de Waterhoefstraat is nu aan de orde, maar niet voor vracht- en landbouwverkeer.   

Donderdag 20 februari om 19:30 uur wordt het verkeersplan Moergestel besproken in Den Boogaard. Kom langs en bespreek samen met ons het plan, want wij horen graag wat jij vindt. Kun je niet aanwezig zijn, maar wil je wel jouw mening laten horen? Mail ons dan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..