Oisterwijk, 10 februari 2020

Een vraagstuk dat de gemoederen al langere tijd bezighoudt, is de verlenging van het contract over het asielzoekerscentrum (AZC) in onze gemeente. Algemeen Belang is voor de voortzetting van het AZC onder strikte voorwaarden. Samen met andere politieke partijen hebben we deze voorwaarden kenbaar gemaakt aan het college. Inmiddels zijn we zo'n drie maanden verder en is het college aan de slag geweest om een betere overeenkomst te sluiten. Het nieuwe concept is in drie woorden samen te vatten: onvolledig, onduidelijk en teleurstellend.

De belangrijke voorwaarde die we hebben meegegeven aan het college was: geen mensen uit veilige landen meer opvangen in Oisterwijk. Dit lijkt in de nieuwe overeenkomst volledig te ontbreken. Wel wordt er gesproken over een pilot Regioplaatsing. Dit houdt in dat er kansrijke vergunninghouders voorrang krijgen in Oisterwijk. Of hiermee de mensen uit veilige landen niet meer opgevangen worden, is onduidelijk. De gemeente zegt van niet, het COA zegt dat dit nog steeds mogelijk is. Wie moeten we geloven?

Niet ingevulde voorwaarden
Naast het niet meer opvangen van mensen uit veilige landen zijn er nog meer voorwaarden waar niet aan lijkt te zijn voldaan in de nieuwe overeenkomst. Algemeen Belang mist o.a. een lik-op-stukbeleid, de resultaatgerichte afspraken en het allerbelangrijkste: de veiligheid en communicatie met omwonenden.

Teleurgesteld in het college
De huidige concept bestuursovereenkomst geeft ons een uitermate teleurgesteld gevoel in het college. Wensen en bedenkingen die door een ruime meerderheid door de raad zijn meegegeven, lijken volledig te worden genegeerd. Hierdoor voelen we ons kei hard voor de gek gehouden en tegelijkertijd ontgoocheld. Kan het college dit uitleggen aan ons? Lukt het haar om ons te overtuigen met feiten dat onze wensen en bedenkingen wel worden gevolgd? Dat zal 20 februari blijken. Dan bespreken we de nieuwe overeenkomst met elkaar en vertrouw maar op onze woorden, Algemeen Belang zal hier kei hard in gaan, want wij werken voor jou en voor de veiligheid binnen onze gemeente voor alle inwoners, zowel binnen als buiten het AZC.

Ben jij nog net zo strijdvaardig als wij? Neem dan contact met ons op, want samen komen we verder. Samen zorgen we voor een betere en mooiere toekomst voor onze gemeente. Mail ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of volg ons op Facebook ABpolitiek.