Moergestel 12 november 2023

In de raad van afgelopen donderdag werd de begroting 2020 met meerderheid aangenomen. Belangrijke onderwerpen voor Algemeen Belang waren: de OZB-verhoging, de verkeersveiligheid, het grote tekort bij het sociaal domein en de zeer lage algemene reserve. We kijken terug op een goede samenwerking met de andere partijen en zijn tevreden over het behaalde resultaat.

OZB-verhoging

Algemeen Belang heeft grote moeite met de voorgestelde OZB-verhoging van 10%. Helaas zien wij geen andere mogelijkheden om de structurele verliezen te beperken. Door de OZB te verhogen zijn bezuinigen bij de verenigingen en organisaties niet nodig. Als tegemoetkoming hebben we samen met PGB en Jan de Laat een motie ingediend, waarbij de besparingen bij het sociaal domein en het rijksbudget in 2020 worden ingezet voor een verlaging van de OZB in 2021. Deze motie werd aangenomen.

De verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid staat voor Algemeen Belang hoog op de agenda. We hebben hiervoor verschillende wijzigingen van de begroting voorgesteld. We hebben aandacht gevraagd voor de veiligheid van het fietsverkeer in de gemeente, een parkeerplaats voor ambtenaren, het ontwikkelen van een visie over de integrale infrastructuur in Oisterwijk, het parkeren naast Q-park aan de spoorlaan en de situatie bij de druppelrotonde Blokshekken. Door samenwerking met andere partijen is het voorstel om de verkeersregels voor fietsers te uniformeren aangenomen en daarnaast is besloten om de investering voor een parkeerplaats van ambtenaren, op grond van onvoldoende onderbouwing, uit de begroting te verwijderen.

Het grote tekort bij het sociaal domein

Bij de jeugdzorg en WMO zijn grote tekorten ontstaan. Dit is ook de oorzaak van de verliezen in onze gemeente. De druk op de overheid is maximaal opgevoerd om structureel meer geld te ontvangen, maar daar kunnen we niet op wachten. Algemeen Belang heeft daarom, samen met PGB en Jan de Laat, het college opdracht gegeven om vóór 1 maart 2020 een onderzoek in te stellen welke maatregelen moeten worden genomen om de tekorten binnen het sociaal domein terug te dringen. Het is belangrijk om hierbij te kijken naar efficiency, maatwerk, contractvormen, aanbesteding, professionaliseren, in- en uitbesteding.

De zeer lage algemene reserve

Door de grote verliezen bij het sociaal domein is de algemene reserve zeer laag geworden. Dit is uiterst risicovol en extra aandacht is nu vereist. We hebben dan ook met succes een amendement ingebracht waarin het college vóór 1 maart 2020 met voorstellen naar de raad komt om de algemene reserve op peil te brengen. Hierbij worden alle mogelijkheden meegenomen dus ook de inzet van de huidige en actuele grondposities. Dit is belangrijk om in de toekomst te kunnen investeren in o.a. het sportpark Stokeind in Moergestel en het Staalbergven.

Algemeen Belang is tevreden met de samenwerking met de verschillende partijen en het behaalde resultaat. Mocht je mee willen denken over onderwerpen die spelen in onze gemeente, neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.