Moergestel, 25 oktober 2019

Algemeen Belang kijkt terug op een succesvolle raadsvergadering. Ons standpunt met betrekking tot de voortzetting van de bestuursovereenkomst met het COA inzake het AZC was al lang duidelijk. 1. Geen overlastgevende Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV) meer opvangen en 2. Een vijfjarig contract met jaarlijkse evaluatie én een duidelijke exitclausule. Raadslid van Beers is sinds november 2018 bezig met dit thema en zag haar harde werken gisteren beloond worden.

Geen overlastgevende Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV)

Er is een kleine groep AMV die voor overlast zorgt. Deze groep komt uit veilige landen. Het COA is vanaf het begin duidelijk geweest. Het was niet mogelijk om de overlastgevende AMV voor plaatsing in Oisterwijk te weigeren. Aan het gezicht kunnen ze niet zien of een jongeren overlast gaat veroorzaken of niet. Dit begrijpt Algemeen Belang. Het gevolg hiervan was dat Algemeen Belang de hele groep AMV niet meer in Oisterwijk wilde opvangen.

Er moest een betere oplossing komen en gelukkig vonden we die. De overlastgevende AMV’ers zijn namelijk afkomstig uit veilige landen. Het geluk wil dat die groep, "Veilige landers", wel geselecteerd kan worden voordat ze evt. in Oisterwijk worden geplaatst. Hiermee slaan we dus 2 vliegen in één klap: Vlieg 1: de overlastgevende AMV’ers worden niet meer opgevangen in Oisterwijk en Vlieg 2: De selectie van veilige landers kan het COA bij binnenkomst in Nederland maken.

Dit standpunt is in samenwerking met PGB en VVD aangenomen.

Een duidelijke exitclausule

In de concept bestuursovereenkomst staat dat het COA op ieder moment eenzijdig de overeenkomst mag opzeggen. De gemeente moet om op te zeggen met dik papierwerk aankomen. Ronduit raar natuurlijk. Voor Algemeen Belang is dit geen optie. Raadslid van Beers verwoorde het kort en krachtig “Zoek het lekker uit COA. Gelijkwaardige opzegmogelijkheden zijn een must voor Algemeen Belang".

Dit standpunt is in samenwerking met PGB en VVD aangenomen.

College gaat aan tafel met COA

In totaal zijn er zeven wensen en bedenkingen meegegeven aan het college. De komende tijd zal het college haar stinkende best moeten doen om resultaat te boeken. Algemeen Belang verwacht dat zij over een x aantal weken of maanden terugkomt bij de gemeenteraad met een bestuursovereenkomst waarin de wensen en bedenkingen zijn verwerkt.

Het volledige betoog van raadslid Inge M.J. van Beers vind je hier. Wil jij graag meedenken over allerlei vraagstukken in onze gemeente? Mail ons dan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.