Oisterwijk 17 mei 2019

Donderdag 16 mei jl. heeft de commissie Algemene Zaken van de gemeente Oisterwijk een discussienotitie behandeld over het AZC. Algemeen Belang staat voor duidelijkheid en heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Een standpunt innemen is niet eng, wel duidelijk. De gemeenteraad moet samen verder willen komen en dat kan als iedereen open kaart zou spelen. Dat is precies wat ons raadslid Inge M.J. van Beers heeft gedaan.

Besluit bij de raad leggen overbodig

Algemeen Belang vindt het niet noodzakelijk om het besluit over "AZC open of dicht" op de eerste plaats bij de gemeenteraad te leggen. Volgens de gemeentewet is het college hier verantwoordelijk voor. Daarnaast moeten we niet denken dat het college hierover op dit moment geen gesprekken voert met het COA. Willen we echt iets bereiken, moeten we vroegtijdig duidelijk zijn. Dat is wat Algemeen Belang doet.

Hulp bieden met voorwaarden

Het is niet meer dan logisch om mensen die hulp nodig hebben, ook daadwerkelijk hulp te bieden. We kunnen ons, thank god, niet voorstellen wat het is om te moeten vluchten. Ons huis, vertrouwde omgeving en alles achter te laten, verschrikkelijk. Algemeen Belang respecteert alle inspraakmogelijkheden voor inwoners, maar neemt nu al wel een standpunt in. Onze inwoners hebben recht op duidelijkheid. Wij zijn voor het open houden van het AZC. Onder zeer duidelijke voorwaarden.

Ten eerste: Geen POA locatie meer.

Het is duidelijk dat de incidenten niet onder controle zijn te krijgen en de veiligheid van de inwoners (zowel op het AZC als daarbuiten) niet te garanderen is. Daarom wil Algemeen Belang geen AMV meer opvangen in de gemeente Oisterwijk.

Ten tweede: Een jaarlijkse evaluatie.

Algemeen Belang heeft de portefeuillehouder meegegeven om overeen te komen met het COA dat er jaarlijks een evaluatie plaats gaat vinden tussen omwonenden, inwoners, COA en gemeenteraad. Het verloop van de nieuwe bestuursovereenkomst waarmee de overeenkomst bijgestuurd kan worden, moet openlijk bespreekbaar blijven.

Stil aan de overkant

Jammer genoeg gaf alleen PrO ons tijdens de vergadering een kijkje in hun kaarten. Zij staan voor open houden van het AZC. Onder welke voorwaarden is nog onduidelijk. De overige partijen bleven stil en hielden hun kaarten angstvallig in de hand, spijtig.

Algemeen Belang schuwt het gesprek over het AZC niet. Wil jij hierover mee praten? Meld je aan voor de dialoogavond op 23 mei in Den Boogaard Moergestel of mail naar raadslid Inge M.J. van Beers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Ze maakt graag een afspraak met je. Voor meer informatie over Algemeen Belang en dit onderwerp kijk op www.algemeen-belang-oisterwijk.nl of volg ons op Facebook en Twitter.