Moergestel, 4 februari 2019

Politiek Den Haag is eindelijk wakker geworden en er is een oplossing gevonden voor het langslepende Kinderpardon probleem. Half november 2018 was het Inge M.J. van Beers namens Algemeen Belang, samen met PrO, die zich hard maakte voor een Kinderpardongemeente. Gemeente Oisterwijk zou zich, net zoals Tilburg en Goirle,  aan moeten sluiten bij de ruim 140 Kinderpardongemeentes in Nederland. Hiermee zou onze gemeente een signaal kunnen afgeven aan Politiek Den Haag. Voor Algemeen Belang was het duidelijk: Het Kinderpardon, wat vanaf 2013 landelijk gold, was een dode letter en moest worden aangepast.

Lokale inzet

De geschiedenis leert ons dat er op de avond van 15 november geen raadsmeerderheid is behaald om van Oisterwijk een Kinderpardongemeente te maken. Het was voor Inge M.J. van Beers teleurstellend, maar nog lang niet klaar. “Er zijn vele wegen die naar Den Haag leiden”.

Vandaar dat zij actief de straat op is gegaan én contact heeft gezocht met inwoners via social media om hen een petitie te laten tekenen voor Oisterwijk als Kinderpardongemeente. Ruim 100 inwoners tekenden deze petitie.

Met de resultaten van de online petitie op zak, informatie uit veelvuldig overleg met Defence for Children en een draai van het landelijke CDA was het logisch dat er in de raadsvergadering van februari 2019 opnieuw een motie ingediend zou worden. Inmiddels weten we echter dat dat niet meer nodig is. 

Landelijk succes

Het kabinet is na 10 dagen koortsachtig overleg nader tot elkaar gekomen en heeft besloten tot een versoepeling van het huidig Kinderpardon en het voor de toekomst af te schaffen. Dit betekent voor ongeveer 90% van de groep kinderen dat zij in aanmerking zullen komen voor een verblijfsvergunning. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris, meer geld voor de IND en de mogelijkheid voor een ‘schrijnendheidstoets’ gedurende de eerste aanvraagprocedure, tot aan de beslissing in hoger beroep. Of deze laatste maatregelen succesvol zullen zijn, moet de toekomst uitwijzen.

“Zeggen wat je doet en doen wat je zegt”

Het is spijtig dat we als gemeenteraad geen signaal af hebben kunnen geven middels de motie van november. Door andere inspanningen is er wel succes behaald. Het is duidelijk dat ons jongste raadslid volhoudt, tot het uiterste gaat om haar idealen te behalen, beschikt over goede politieke voelsprieten en daar ook naar handelt.

Via dit artikel wil Algemeen Belang alle inwoners bedanken voor de input rondom dit onderwerp. Mochten er andere maatschappelijke zaken spelen waarover je graag in gesprek wilt, neem dan contact op met ons raadslid Inge M.J. van Beers via social media, e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of onze website www.algemeen-belang-oisterwijk.nl